Как да изберем скрийн протектор?

В последно време започнаха да се произвеждат различни по вид и качество скрийн протектори. Почти всички предлагани протектори в България са направени в Китай, в което няма нищо лошо, по-лошото в случая е, че някои от тях са направени с некачествени материали. Материалите в повечето случаи са представени като японски и корейски, но за съжаление са си некачествени китайски. Най-често срещаните протектори на българския пазар са: обикновените прозрачни (LCD) протектори и матираните (Anti glare) протектори.

КАК ДА РАЗЛИЧИМ НЕКАЧЕСТВЕНИТЕ МАТЕРИАЛИ?

Некачествените LCD (обикновените гланцирани) протектори след инсталиране върху дисплея на смартфона или таблета придобиват многоцветен нюанс, който най-силно се забелязва на изкуствено осветление. За да придобиете представа си представете разлято петно от бензин. Некачествените Матови (Anti glare) протектори имат много повече недостатъци. При качествените главното им предимство е, че по тях не остават пръстови отпечатъци и че при тях не се отразява светлина. Но некачествените Матирани протектори са много по-разпространени. Ето как да ги различите: След инсталиране върху дисплея на смартфона или таблет веднага ще забележите, че цветовете на дисплея се променят, а като се вгледате по-близо в екрана ще видите, че можете да преброите пикселите на екрана. Също по тях остават солидно количество пръстови отпечатъци, а ако ползвате телефона на директна слънчева светлина, не само, че Anti Glare функцията на некачествения матиран протектор няма да се появи, но и почти нищо няма да различите от дисплея.

КАК ДА РАЗЛИЧИМ НЕКАЧЕСТВЕНОТО ИЗРЯЗВАНЕ НА ПРОТЕКТОРА?

В повечето случаи дори некачествените протектори са прецизно изрязани съобразно формата и характеристиките на дисплея на вашето устройство. Но има протектори, които са изрязани некоректно. Правилно изрязаният протектор не трябва да закрива: физически бутони (пример: бутоните на Galaxy Xcover); предната камера; различните по вид сензори (светлина, близост и пр.); отвора на говорителите. Недопустимо е също протекторите да са по-дълги или по-къси от дисплея на устройството Ви. Съвет: не се притиснявайте, ако избраният от вас скрийн протектор е няколко милиметра по-къс или по-тесен, защото инсталирането му върху дисплея ще бъде в пъти по-лесно.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

За да разберем дали един протектор е направен от качествени материали за съжаление първо трябва да го закупим и инсталираме. Но има и някои признака, по които можем да се усъмним в качеството на избрания протектор още преди да го закупим. А те са: поставете протектора върху дисплея, за да видите дали е изрязан правилно; вижте дали протектора има лейбъли оказващи коя страна да отлепите първa и коя втора (Step 1 & Step 2); огледайте опаковката за марка или компания на производство; разпитайте дали някой е купувал от този вид протектори и дали е доволен; вижте цената на протектора, за съжаление повечето скрийн протектори предлагани за 5-6 лева са прецизно изрязани, но изработени от некачествен материал (особено матовите).

И на края можем да Ви насочим да закупувате обикновените LCD протектори, защото дори и да са направени с некачествен материал, те имат много по-малко „вредни“ прояви от матираните и ще предпазят устройството Ви без да се забелязват.